A farewell to ice – Peter Wadhams

Peter Wadhams is hoogleraar oceaanfysica en meer dan 40 keer op de polen geweest, vandaar dat hij wel het één en ander kan vertellen over hoe de boel daar veranderd is in de afgelopen jaren. Dat is dan ook precies wat hij doet in het boek ‘A farewell to ice’. 

In de afgelopen vijf decennia heeft Peter Wadhams gezien hoe zijn studieregio dramatische veranderingen heeft ondergaan. In A farwell to ice deelt hij met ons zijn visie over de huidige staat en de toekomst van het zee-ijs op de polen. Hij doet dit op een heldere, niet-te-technische manier, maar wel met veel wetenschappelijke uitleg, referenties en data. De take-home message? Het lot van het zee-ijs heeft grote invloed op het leven op aarde en daar zouden wij ons iets drukker om moeten maken dan wij nu doen. Of zoals Wadhams zegt in het laatste hoofdstuk: “If we destroy our planet, we destroy ourselves. There is nowhere else for us to go. There is no Planet B. It will not just be a farewell to ice, but farewell to life.

Zo. Doe daar maar eens wat mee.

Het boek start gelukkig niet zo deprimerend. In het tweede hoofdstuk legt hij uit wat ijs is en hoe de verschillende soorten zee-ijs ontstaan. Door het hele hoofdstuk voel je de bewondering en de passie die hij heeft voor het onderwerp. Vervolgens legt hij de verschillende manier uit waarop het zee-ijs op de Noordpool een effect heeft op het klimaat. Vanaf hoofdstuk 5 begint het boek echt, met de uitleg over het broeikaseffect en de positieve feedbacks in het systeem. In dit deel legt hij uit hoe feedbacks elkaar kunnen versterken en waarom wij het punt naderen waarop we het zee-ijs kwijtraken, zelfs als we geen CO2 meer toe zouden voegen aan de atmosfeer. Ik vond deze hoofdstukken heel interessant om te lezen, omdat ze goed laten zien hoe complex het klimaat is en hoe verschillende onderdelen met elkaar gelinkt zijn.

Het laatste deel van het boek gaat verder dan alleen de wetenschappelijke bevindingen over de Noordpool. In deze hoofdstukken beschrijft hij de globale implicaties van het verliezen van het zee-ijs en de mogelijke economische en maatschappelijke gevolgen van deze veranderingen. Daarnaast noemt hij het gebrek aan handelen door de politiek en de maatschappij als het aankomt op klimaatverandering. Of zoals hij het stelt: “But the unfortunate reality is that the global population, especially in the West, is extraordinarily reluctant to give up the conveniences of living in a fossil fuel world.” Dit zette mij tijdens het lezen van het boek aan het denken, want hoeveel langer kan ik mijzelf nog wijsmaken dat het echt wel oké is om twee dagen heen en weer te vliegen naar Barcelona omdat ik dat écht verdiend heb en écht even toe ben aan wat ontspanning? Spoiler: dat lukt me niet meer.

Goed, terug naar het boek. Dit boek biedt een goed inzicht in de wereld van de arctische wetenschap. Wadhams schrijft op een heldere, toegankelijke manier over onderwerpen waar je anders als leek niet snel iets over te weten komt. Alle hoofdstukken zijn rijkelijk onderbouwd met wetenschappelijke data en referenties, dus als je extra verdieping wilt kun je los op de 15 pagina’s aan referenties. Wel was ik lichtelijk van de kaart toen ik het boek uit had. Maar goed, klimaatverandering is dan ook niet echt een heel vrolijk onderwerp. Al met al raad ik dit boek aan iedereen aan. Echt vrolijk word je er niet van, maar de boodschap is te belangrijk om niet mee te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *