Lab journal

Ik ben eigenlijk altijd al jaloers geweest op mensen met een lab journal: zo’n boekje waarin je precies opschrijft wat je doet omdat alles wat je doet dusdanig belangrijk is dat het onthouden moet worden. Ik heb dat niet, omdat ik vind dat niet alles wat ik doe dusdanig belangrijk is dat het absoluut niet vergeten mag worden. Het gevolg? Ik vergeet ook de dingen die ik misschien wel had moeten onthouden en vind ongeveer vier keer per maand opnieuw het wiel uit.

Ooit trok ik mijn stoute schoenen aan en vroeg ik aan Nancy (de moedergans van onze groep want zij zorgt ervoor dat alles altijd soepel loopt en iedereen gelukkig is) of ik misschien ook zo’n mooi blauw boekje mocht om belangrijke dingen in op te schrijven. Dat mocht, maar nog geen vier weken later lag dat ding alweer te verstoffen op mijn bureau. Mijn laptop weegt al een miljoen kilo want dat zou hem heel snel maken (not) en ik zag het dan ook niet zitten om ook nog eens dat blauwe boek heen en weer te zeulen. Ik verving het grote blauwe boek voor een klein rood opschrijfboekje voor onderweg. Super handig voor ideeën, maar voor de oh-zo-belangrijke dingen die ik overdag doe is in dat boekje geen plek. Als gevolg heb ik afgelopen jaar meerdere papers twee, soms zelfs drie keer gelezen omdat ik gewoon simpelweg vergeten was dat ik dit al een keertje had gelezen en hebben al mijn scripts andere manieren om hetzelfde te doen. Er mist gewoon echt een lijn.

Dus vandaag besloot ik mijn leveren te beteren, riep ik een digitaal “lab notebook” in het leven (die computer moet immers toch mee) en bedacht ik een wekelijkse structuur die mijn leven perfect georganiseerd en in balans gaat maken. Vanaf nu onthoud ik alles, word ik een soort programmeerwonder en heb ik daarnaast nog steeds tijd om alle verjaardagen van mijn vrienden te onthouden en voor hen een taart te bakken.

De structuur is als volgt:

  • Overleg van deze week: korte samenvatting. Met wie, waarover en wat zijn de actiepunten + eventuele deadline.
  • Vorderingen probleem 1: verbeteringen in de code en dingen waaraan ik afgelopen week heb gewerkt. Vervolgstappen.
  • Vorderingen probleem 2: in het zeldzame geval dat ik meerdere dingen tegelijk probeer te doen: eventuele verbeteringen en vervolgstappen voor probleem 2.
  • Dingen die ik gelezen heb voor mijn PhD: samenvatting van de artikelen en een korte reflectie op de inhoud. Daarnaast nog een lijstje van papers die ik wil lezen.
  • Andere dingen die ik gelezen heb: mijn professor stimuleert het lezen van artikelen uit andere vakgebieden. We noemen het ‘dirty’ reading en zo dirty is het niet, maar ik vind het leuk om te doen. Dus.
  • Misc en code-tricks: lijst van dingen die ik de afgelopen week heb uitgezocht wat betreft mijn code. Op deze manier hoef ik hopelijk niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden.
  • References: alle artikelen waarnaar ik refereer in mijn lab note van deze week, want ik blijf natuurlijk een wetenschapper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *