Maar wat ben je dan eigenlijk?

Naast de vraag wat ik nou precies doe, is dit er ook eentje die ik regelmatig krijg: ‘maar wat ben je dan eigenlijk?‘ Over het algemeen is die vraag vrij makkelijk te beantwoorden, want ik ben een PhD student. Alhoewel ook dat antwoord voor verwarring kan zorgen; Zo denkt de halve familie van mijn vriend dat ik nog altijd aan het studeren ben. Of dat mijn baan niet een echte grote-mensen-baan is.  Daarom beantwoord ik die vraag nu af en toe met ‘ik ben een onderzoeker‘, maar over het algemeen durf ik het wel aan om mijzelf een promovendus te noemen en daarmee het risico te nemen dat mensen denken dat ik een soort van buitenaards wezen ben.

De echte problemen beginnen pas wanneer mensen geïnteresseerd zijn en doorvragen. Niet veel later volgt dan namelijk de vraag in welk gebied ik dan aan het promoveren ben. Of in welke groep. De groep is nog wel simpel te beantwoorden. Ik promoveer namelijk bij de groep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteit aan de Wageningen Universiteit. Wat dat dan met mijn onderzoek te maken heeft? Uhm, ik gebruik een paar simpele modellen die iets te maken hebben met aquatische ecologie. Of ik mijzelf dus beschouw als een ecoloog? Absoluut niet. Daarvoor ken ik te weinig waterbeestjes uit mijn hoofd. Ik weet sowieso niet heel veel over ecologie en populaties, heb dat ook helemaal niet gestudeerd. Theoretisch ecoloog dan? Ook niet, want ondanks dat ik veel met modellen werk die voortkomen uit de theoretische ecologie, vind ik mijzelf dus veel te weinig een ecoloog om mijzelf ecoloog te noemen (goede redenatie, niet?). Van de beschrijving ‘toegepast wiskundige’  deins ik al helemaal terug, want in mijn hoofd zijn dat allemaal slimme mensen die wiskunde gestudeerd hebben en dingen bewijzen. Alhoewel ik ook niet kan ontkennen dat een deel van wat ik doe inderdaad te maken heeft met toegepaste wiskunde. En ook met de theoretische ecologie.

Maar ook met statistiek en klimaat. Plus een vleugje sociale wetenschappen en hier en daar ook wat methodes uit de epidemiologie of finance. Hoe ik mijzelf dan ook omschrijf hangt heel erg af van degene waartegen ik praat en of ik zin heb om dingen uit te leggen of niet. Tegen een klimaatwetenschapper zal ik nooit zeggen dat ik klimaatwetenschappen doe, terwijl ik dat misschien wel zou zeggen tegen een wiskundige. Eigenlijk zit het me vanaf het begin van mijn PhD al dwars dat ik niet echt in een hokje te stoppen val. Zeker met het oog op een eventuele volgende baan in de wetenschap, want op wat voor een onderzoek moet ik dan gaan solliciteren? En hoe verkoop ik mijzelf dan? Zou ik mij nu niet al meer moeten specialiseren? Zodat ik mij straks wel comfortabel voel ik het hokje ‘ theoretische ecoloog’ of ‘toegepast wiskundige’? Dat laatste lijkt mij overigens een heel slecht idee, want in de wiskunde alleen ligt niet mijn kracht.

Ik wilde dus heel graag een hokje. Ondanks dat ik eigenlijk ook wel weet dat mijn kracht juist ligt in het feit dat ik een generalist ben en mijn interesse in systemen in het algemeen, ongeacht het onderzoeksveld. Dus bedacht ik laatst mijn eigen hokje en vanaf nu ben ik dus echt iets. Wat ik dan ben? “Een PhD student in de theoretische systeem analyse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *