Afgelopen week werkte ik belachelijk lange dagen, maar deed ik hele gave dingen, waarover later meer – ja, dit is een cliffhanger. Gelukkig is het nu vrijdag en is het niet alleen (bijna) weekend, maar heb ik ook de tijd om me af te laten leiden door leuke filmpjes, interessante artikelen en websites met bewegende plaatjes.
Filmpje: Got a wicked problem? First, tell me how you make toast – Tom Wujec
Vorig jaar hadden we een PhD weekend en mocht ik een workshop organiseren. Uiteraard deed ik iets met knutselen en verf en dingen bouwen, want ik ben het eeuwige kind en daar word ik gelukkig van. Iedereen moest een bepaald milieu-probleem visualiseren en na 15 minuten vertelden ik hen dat ze een plaatsje op moesten schuiven en hun werk moesten laten staan. Het gevolg? Heel veel verontwaardigde mensen omdat ze hun kunstwerk niet af mochten maken en verder moesten met het werk en het milieuprobleem van een ander. Na twee van zulke rondes stonden er de meest mooie visualisaties en was het heel duidelijk dat samenwerken en de visie van een ander, jouw creatie op een hoger niveau kan brengen. Bovendien had ik zelf professoren aan het knutselen gekregen met crêpepapier en elastiekjes. Missie geslaagd. Nu vind ik het hele groepsproces heel erg interessant, dus vind ik het leuk om daar af en toe wat over te lezen of te zien. Deze week keek ik dit filmpje. Het idee dat mensen sneller tot een overeenstemming komen als ze stil zijn, vind ik fascinerend. Ik weet in ieder geval wat we volgend PhD-weekend gaan doen.
Filmpje: Why some of us don’t have one true calling – Emilie Wapnick
Ik ging lekker door met de filmpjes. Afgelopen weken las ik het boek ‘hoe word je alles’ van Emilie Wapnick, want dat leek me wel wat. Ik weet namelijk nog steeds niet of ik wetenschapper, schrijver, tv-presentator of docent op de universiteit wil worden (of astronaut natuurlijk, wie wil dat nou niet). Het boek was dan ook vrij geruststellend, want blijkbaar kan ik namelijk alles worden en is het niet raar als je meerdere interesses hebt. In dit filmpje legt ze kort uit waarom en wat de zes superkrachten zijn van mensen die niet duidelijk één droombaan hebben.
Artikel: Does an academic need an attention span? – Scientist sees squirrel
Dit artikel sluit goed aan bij het vorige filmpje en is zo’n beetje mijn levensverhaal. Alhoewel ik dan iets minder met paddenstoelen en insecten heb dan deze meneer. Oh en de subtitel van zijn blog is briljant: “Seldom original. Often wrong. Occasionally interesting.” Zo is het maar net.
Artikel: Ga niet over één nacht ijs – yours truly en Marjolein Sterk
Ik hou van schrijven, dus deed ik dat deze keer voor een andere website en wel samen met Marjolein. Het onderzoek is overigens al drie jaar klaar en het antwoord op de vraag of wij de veerkracht van zee-ijs kunnen bepalen is: nee. Dat kunnen we niet. Mocht iemand dit lezen en denken: ‘Hé, ik wil wel weten waarom niet’. Laat het dan even weten, want dan weet ik dat er in ieder geval één iemand is die mijn blog leest en dan kan ik er een verhaaltje over typen, want dat houdt mij van de straat.
Ik wil wel best weten waarom niet!
Hahaha oke, dan ga ik daar eens een blog over schrijven. Maar misschien eerst maar eens uitleggen wat veerkracht precies is :)