De eindsprint: mijn plan.

De datum staat al vier jaar in mijn agenda, maar was tot niet zo lang geleden een vrij abstract iets: 8 juni 2019. De dag dat mijn contract bij de universiteit afloopt en ik mijn PhD af hoor te hebben. Hoor, want er zijn maar weinig die het echt voor elkaar krijgen om het boekje af te maken binnen hun contract. Ik lag per toeval spontaan op schema, maar heb de afgelopen weken mijzelf voldoende weten te saboteren – ‘ja joh, ik kan nog wel even twee weken practica geven’ – om het toch weer spannend te maken of ik de deadline ga halen. Kortom, het is tijd voor een plan.

De mensen die mij kennen weten dat ik altijd fanatiek planningen maak, iets wat ik overgebleven uit de tijd dat ik belachelijk veel uren van mijn week besteedde aan sporten en alles er omheen goed moest plannen. De volgende dingen staan nog op de planning:

  • Mijn intro herschrijven (+/- 1 dag voor nodig).
  • Hoofdstuk 2 verbeteren (+/- 5 dagen)
  • Schrijven synthese (+/- 6 dagen)

Dit lijkt allemaal makkelijk te kunnen, want in principe is dit 12 dagen werk, maar dan moeten mijn begeleiders het nog gaan lezen, moet ik wachten op feedback, en dan vervolgens dingen weer aanpassen en dat kan zo ook gewoon weer allemaal vier weken duren. En misschien nog wel belangrijker: dan moet ik ook iedere dag daadwerkelijk wat gaan doen. Het is tijd voor een strak regime en ik ga jullie nu vertellen wat dat precies inhoudt.

Iedere dag om 6 uur opstaan.

Ik werk het beste in de ochtend als de rest van de wereld nog slaapt. Ik hou ook intens veel van mijn bed, dus het kost mij altijd vrij veel moeite om dit langere tijd vol te houden, maar het voordeel is dat het nu weer eerder licht wordt en de boyfriend doordeweeks niet thuis is dus dat ik niemand lastig val met mijn zelfbedachte regime. Door om 6 uur op te staan creëer ik voor mijzelf ruimte om in de middag en avond te ontspannen.

Iedere dag sporten.

De zomer komt er weer aan en als het goed is heb ik deze zomer absoluut niks te doen, dus dat betekent dat het heel belangrijk is dat ik een goed zomerlichaam heb (wat dat ook moge zijn). Grapje natuurlijk, maar ik ga komende zes weken wel iedere dag sporten. Ik ben het productiefst als ik een gezonde tijdsdruk heb. In het verleden kwam die druk altijd doordat ik moest trainen. In mijn eindexamenjaar was ik zeven dagen per week met hockey bezig, tijdens mijn masterscriptie deed ik aan wedstrijdroeien en zat ik elke dag minimaal 1x in de boot. Ik heb er bewust voor gekozen om die druk niet te hebben tijdens de laatste maanden van mijn PhD, maar eigenlijk heb ik daar nu alweer spijt van. Om die reden ga ik mijn eigen schema samenstellen van lacrossen, wallballen (met een bal tegen een muur aangooien), wielrennen, en krachttraining.

Leuke dingen inplannen.

Door bewust leuke dingen in te plannen, voorkom ik dat ik het gevoel heb heel veel mis te lopen. Bovendien kun je ook niet alleen maar urenlang aan je PhD werken, al lijkt het soms op internet alsof andere mensen die een PhD doen met niks anders bezig zijn dan hun onderzoek. Nou, ik niet. Heb best een leuk leven buiten mijn werk om en dat blijft ook zo in de laatste weken. Ik ga alleen wel keuzes maken in welke leuke dingen ik precies ga doen, dus dat brengt mij op mijn volgende punt

Vaker nee zeggen.

Ik zeg te vaak ja op dingen. De afgelopen maanden heb ik om die reden ook af en toe iets af moeten zeggen, of deed ik dat juist niet en liep ik mijzelf voorbij. Komende weken ga ik mijn tijd bewaken als een echte pitbull. Teamweekend? Super leuk, maar zit er voor mij nu echt even niet in. Koffie drinken? Misschien last moment, maar ik leg niks vast. Ik kies even voor mijzelf (en mijn PhD thesis).

Opschrijven welke dingen ik in mijn vakantie wil doen.

Mijn brein is momenteel een soort van heksenketel met allemaal opborrelende ideeën: een podcast maken, blogs schrijven, de trap verven, een weerstation bouwen, mijn boekje opmaken door middel van InDesign, fietsen in het buitenland. Door op te schrijven welke dingen ik wil doen nadat mijn contract is afgelopen, heb ik heel duidelijk voor ogen waar ik mijzelf van beroof door te lummelen en dingen uit te stellen: het behalen van die dingen.

Hoe zorgen jullie ervoor dat je op je productiefst bent? En hoe hou je dat voor langere tijd vast?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *