Deuntjes op dinsdag

Ik kan niet werken zonder muziek. Soms heb ik het gevoel dat ik badass rock nodig heb om mijzelf fluitend door een scriptje heen te programmeren, de andere keer doe ik dat met Justin Bieber op de achtergrond (ja echt, sorry).  Nu heb ik laatst de ontdekking van de eeuw gedaan wat betreft muziek om te luisteren wanneer je je echt moet focussen. Wat dan? Nou, dat ga ik je vertellen in deze Deuntjes op dinsdag.

Iedereen die mij kent weet dat ik redelijk snel afgeleid raak. Het toeval wil dat mijn kamer direct grenst aan de gemeenschappelijke ruimte, dus regelmatig hoor ik geluiden van koffiedrinkende mensen en ben ik de focus op mijn werk volledig kwijt. Alhoewel ik graag op de hoogte ben van alle roddels, wil ik ook graag mijn PhD afronden binnen vier jaar. Je kunt me dus vaak vinden in mijn kantoor met gesloten deur en een koptelefoon op mijn hoofd. Die combinatie werkt zo goed dat ik laatst het brandalarm compleet gemist heb en dus theoretisch bijna levend verbrand was. Omdat ik liever niet levend verband staat mijn deur tegenwoordig gewoon weer open, maar de muziek houd ik.

Sinds een maand luister ik eigenlijk elke ochtend naar hetzelfde: het Youtube-kanaal van Focus@will. Als ik dit aanzet ga ik als een trein. Over het algemeen krijg ik het meeste  werk wel gedaan in 3 of 4 van deze sets. En dat is uitzonderlijk, want dat betekent dat ik blijkbaar met deze muziek 3 tot 4 uur aan een stuk door werk. Ben zelf het meeste fan van de klassieke variant, want de Chillout-versie is voor mij wat te spacend, maar eigenlijk werken ze allemaal wel prima. Omdat ik het op Youtube luister schakelt hij af en toe automatisch over op andere focusmuziek, maar als die niet van Focus@will is, heb ik dat vrijwel altijd meteen door. Opeens zit ik dan weer naar buiten naar de vogeltjes te kijken en dan vraag ik mij af of mijn concentratie voor die dag alweer op is, totdat ik dan even naar Youtube ga en zie dat ik niet meer naar Focus@will luister. Ik heb geen idee waarom deze klassieke muziek anders zou zijn dan iedere andere willekeurig muziekstuk, maar het is zo.

Verwacht trouwens geen prachtige gecomponeerde en ontroerende muziek, deze muziek is een tool om gefocust te blijven.  De echte goede muziek draai ik gewoon in de korte pauzes tussen verschillende taken. Als een soort van beloning mag ik dan even mentaal luchtgitaar spelen of door de kamer dansen op Harry Styles.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *