Een weekje niks doen

Afgelopen week heb ik niks gedaan en toch was het een hele goede week. Sterker nog, ik heb in tijden niet zo’n productieve week gehad. Ik heb natuurlijk wel iets gedaan. Ik schreef een artikel voor een website, maakte een poster, schreef een scriptje om wat data te visualiseren en had een paar vergaderingen. Maar ik deed absoluut niks aan mijn huidige project. Bewust.

In de plaats daarvan besteedde ik afgelopen week aan het lezen van papers en het omschrijven van wat scriptjes die ik al had liggen naar Python. Ik deed een cursus ‘ supervised learning’ op internet en bedacht op welke data ik die methodes toe zou kunnen passen. Ik was niet direct bezig met mijn PhD project, maar toch was afgelopen week heel erg nuttig. Waarom? Ik leerde heel erg veel nieuwe dingen.

Ik gaf mijzelf de ruimte om dingen te leren waar ik anders de tijd niet voor zou nemen. Ik deed alleen maar dingen die me interessant leken en als iets saai werd, dan stopte ik er gewoon mee en ging ik wat anders doen. Eigenlijk ging ik op een soort grote ontdekkingstocht en dat was leuk.

En terwijl ik bezig was, kwam ik erachter dat ik een deel van de problemen waar ik tegenaan liep in mijn PhD-project kon oplossen met de methodes die ik aan het leren was. En er kwamen allemaal ideeën voor nieuwe projecten. En precies om die reden was afgelopen week een van mijn productiefste weken van het afgelopen halfjaar: de dingen die ik afgelopen week leerde zorgen ervoor dat ik nu mijn project een stuk sneller kan afronden.

Dus ga ik vaker een weekje niks doen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *